Największe problemy początkującego dziennikarza to…

Dla początkującego dziennikarza nie ma bardziej beznadziejnej sytuacji, niż patrzenie na niezapisaną kartkę papieru lub pusty ekran, kiedy nieubłaganie zbliża się zamknięcie numeru czyli tzw. „deadline”.

Szef się wścieka, upomina a kartka jak była pusta tak jest…

Taki dziennikarski żółtodziób zastanawia się wtedy, czy nie znaleźć sobie jakiegoś mniej ryzykownego zajęcia – może zarabiać skokami na spadochronie… ” Tak uczucia nowicjuszy popisywał dziennikarz Malcolm F. Mallette z World Press Freedom Committee

Jak to jest że doświadczeni dziennikarze wypuszczają tekst za tekstem z prędkością szybkostrzelnego karabinu maszynowego?

Dziennikarzem może stać się każdy – nie jest ważny wiek, wykształcenie, wygląd. Ważne jest aby posiadać w sobie pewien rodzaj sztuki – właściwie rozumieć znaczenie słów i potrafić układać je w zdania i myśli tak aby prawidłowo i rzetelnie opisywały rzeczywistość.
Doświadczeni redaktorzy mówią, że głównymi cechami profesjonalnego dziennikarza są wrodzona inteligencja i zdolność do układania szczegółów i detali w całość. Ponadto niezbędna jest znajomość zasad i gatunków dziennikarskich. Zapytacie pewnie co ze znajomością języka i gramatyki?

Według specjalistów dobry dziennikarz, ma tak zakorzenione zasady poprawnej ortografii i gramatyki, że działa jak automat pisząc poprawnie nawet wtedy, kiedy deadline’y nieubłaganie się zbliżają.
Dziennikarz postępuje według następującego schematu: pomysł – zebranie danych – analiza faktów – przygotowanie artykułu (newsa, informacji itp.).

Żadna z tych czynności nie będzie wykonana prawidłowo bez stałej, nieprzerwanej nauki, umiejętności komunikowania się i wytworzenia w sobie umiejętności całościowego spojrzenia na sprawę.

Zatem należy zacząć od nauki podstaw, gatunków i technik poprzez odpowiednie szkolenie dziennikarskie np. Dziennikarstwo dla początkujących w Centrum szkoleń MG-edu, a potem nabierać praktyki – pisać, pisać i pisać…

dziennikarstwo

© Centrum szkoleń MG-edu. Wszelkie prawa zastrzeżone.

X